GIFTS & DAYS

GIFTS & DAYS
EVERYDAYS IS A GIFT TO ME

Wednesday, February 20, 2008

DOSA KUKU PANJANG

~DOSA KUKU PANJANG~
Ari nie, aku nak share sikit pasal info Kuku Panjang yang aku dapat dari rakan seperjuangan di Ibu Pejabat. Thanks Ila, sebab bagi informasi berguna nie. Kepada kalian di luar sana, renung-renungkanlah informasi kali ni. Mungkin lepas nie, ada yang dah mule potong kuku.
Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti MEMELIHARA SEKANDANG BABI, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda.







The Truth... Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak. Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah.
Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu MUNDUR dan TIDAK BERJAYA. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang . Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.


Additional info Kuku panjang mempunyai sejenis KUMAN seperti yang terdapat dalam NAJIS MANUSIA, iaitu E-Coli. Kuman tersebut TIDAK AKAN HILANG walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.
Sekarang ni ramai yang pakai cincin...tapi ikut suka dia je..sunnah nabi jarang nak ikut ..Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari :

1 ] jari manis
2 ] jari kelingking (anak jari)
DAN
jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk
Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian :
Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.
p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat kita pahala.

DAH ABIS BACA TU FORWARD LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU… PUN DAPAT PAHALA GAK

Tuesday, February 19, 2008

MISS U JUE !!!

Ari nie, aku terima komen dari sahabat baik ku, Jue a.k.a Faizura Ismail. Happy nya bila dapat tau Jue, sudi gak visit blog sy yg tak seberapa nie. Jue, thanks aa, coz sudi juak ko meluangkan masa ko utk memberi komen kat blog ku. Aku sedar, ko sangat2 bz.Aku sangat menghargai komen ko.
Kepada sahabatku Jue, persahabatan kita tak kan penah ku lupakan. Akan sentiasa ku kenang. Jue & arwah Ida... kalian sentiasa di hati ku... I miss both of u So much. Kepada kalian d luar sana, yang mengenali sahabat kami Nurhidayah Yunos, jangan lupa sedekahkan Al-Fatihah. pejam celik pejam celik dah 2 tahun lebih Ida meninggalkan kita (Ogos 2005).
Insyaallah, aku akan tulis lagi pasal kenangan kami bertiga dan untuk the next post Ill show u all our pictures.

Hargailah masa-masa kalian bersama sahabat/orang tersayang
Kerna setiap pertemuan, setiap perjumpaan pasti ada perpisahan nya
Hari ini kita ketawa bersama,menangis bersama namun bukan selama-lamanya bersama
Apabila tiba harinya kelak... yang tinggal hanyalah kenangan...
Kenangan yang hanya dapat dikenang namun untuk pergi ke kenangan itu?
Sangat mustahil, kerna tidak semua dapat bersama...
Oleh itu, coretkan lah kenangan terindah kalian sewaktu bersama selagi ada kesempatan
Bagiku... mesej terakhir yang diberikan oleh arwah tak kan pernah ku lupakan. Walaupun aku dah tak ingat lagi macam mana susunan ayat mesej tu tapi makna mesej itu tetap tersemat di hatiku. Mesej tersebut berbunyi sperti ini :
"Jika kau lihat bintang di langit, bermakna aku sentiasa ada bersamamu"

TuLAHhHhH !!!!!!

Assalamualaikum & peace to allz!!!
Emmm... nie ari aku nak story pasalkejadian yang menimpa aku n my fren... hahahhahahaha. Tok lucu pun cerita wei.. lucu giler... kata org Miri, Cali g-lak . Emmm B4 I proceed to my story.... I would like to ask all of u something. Do u know what is TulAHHH ??? Aaaa... Tulah tu mcm mendapat nasib malang pas buat sesuatu yang tak berapa baik la... Dalam kes kitarang nie... takdalah buat benda yang tak baik. Biase2 je.... heheheheheh.Okla.... nak di jadikan cerita, semalam iaitu bersamaan ngan hari Isnin aku n 2 org lagi member ku sepejabat nak kuar mamam... dalam kitarang bertenggek kat meja member sorang nie.. ntah apa rezeki kita rang... datang la sorg mamat nie... bagi note RM50 kat we allz. Kitarang at first wat tak tau jer... pastu.. die cakap, "Saya belanja kamu orang" haaa terbukak mata nie... laju je tangan ambik n cakap TQ. Kitarang bersyukur nie. hehehehe. P note 50 tue, takdalah sebanyak lam picture tu... baru sekeping jerk... p kitarang dah excited macam dapat sekarung guni duit jerk. hehehehhehehehe

Abis lah da part dapat duit tu.... so kitarang pun jenjalan la kat Miri... almaklumlah... org dah belanja so kitarang g lah kan. heheheheheh.. dalam sonok2 nak g makan tu, kitarang lupe nak letak kupon parking... Aduhhhh kene saman kitarang pas tu. Ingatkan pas mamam td adalah duit lebih ag... p duit lebih tu untuk bayar saman parking kereta la pulak. Hehheheheh ingatkan nak dapat untung tadi p at last duit kuar gak. Yalah nak namanya tulah.... niat ada ke lain ikit. Ya lah tuhan merik pengajaran kat mek org. hihihihihi....
Pas abis mamam n bayar saman, kitarang pun gerakla balik. Owh ya... aku
rasa kan, tu lah 1st time Parking Attendan tu jumpe org bayar saman kereta gelak2. yerlah... kelakar. Konon tadi nak makan sendiri duit tapi kitarang bertiga kene collect duit lak bayar saman. Nasib bek tak banyak. RM15 je. p kalau aku letak kupon? baru kuar 42 sen jerk. hahahaha tu lah kan, excited punya pasal sampai tak perasan pun tempat parking tu kene bayar. Pas setlle bayar saman, kitarang pun balik pejabat. Masing2 tersenyum sendiri bila ingat balik kejadian tue. Nak dijadikan citer ag... kawan aku yg dua org nie, kuar lagi pas tu. Nak g Maybank. Ada urusan keje. Haahahahaha... yang kelakarnya, member aku jatuh tersungkur kat tangga bank tu. Mujur member yg sorg tu je ader tgk. Kalau tak, haru tu. Ingatkan pas saman tadi abis lah bala kitarang... rupe2 nye tidak. nasib bek bala aku ngan kawan ku yg sorg tu setakat bayar saman. Yang sorg g sampai jatuh tersungkur <---- entah2 niat jahatnya lebih dari aku ngan member ku.
Bayangkan kalau kitarang dapat duit sekarung guni cam lam gambo tu...
Rasanya tak abis lagi kot tulah kitarang tue. Heeeeheheheheh.... Kepada 2 org rakan sekerja ku... jgn risau, nama korang aku tak siarkan pun. Biarlah aku yg mendapat nama. wakakakaka. Satu pengajaran bersama buat kami bertiga...
Moral of the Story !!! Jangan Tamak!!!!

Friday, February 15, 2008

yEahHH!!!! iT'S lOvE dAY !!!



Assalamualikum... Nampak gayanya aku terlambat sehari utk post topic nie kan? well semalam agak bz ngan keje. Emm... I guest everybody have their own way to show their love rite? ada yang bagi coklat, candle light dinner, dating or what so ever lah kan. Mcm aku, aku tak da lah celebrate... aku ngan kapel ku cuma saling mengucapkan hari kekasih je... n berdoa agar jodoh kami kekal selamanya.. Aku cume mampu bagi kat die sekeping kad buatan sendiri. Sakit ooo tangan buat tue... tapi aku enjoy buat kad tue. nak tgk ke? tapi jangan kate aku jiwang sgt pulak... Alah, bukan ape... kitarang long distance nye relationship kan, bende2 macam nie kene ader. Satu aku suke bagi hadiah kat tunang aku nie... die tak kan buang kotak ke, sampul ke yg aku bagi.

Kad nie, aku buat gune kotak pastu potong bentuk LOVE, pastu aku bagi kertas wane merah. Selepas itu, aku tulis lah kat atas kad tu, pas aku puas hati aku potong2 kad tu. Kirenya, kalau die nak baca kad tu, die kene susun dulu. (macam main puzzle). Kat mane aku dapat Idea ni? kat rancangan art attack disney.


Visit GlitterBell.com

Korang pulak macam mane? kalau banyak duit leh lah beli hadiah. p macam aku? yg selalu berada dalam kesempitan cuma dapat buat nie jerlah... Bagi aku, aku dah terbiasa buat sendiri. Sebabnya, kami berdua tak nak membiasakan diri dengan material nie.. walaupun hakikatnya aku pun nak gak.Bukan ape, keadaan waktu dah kawin nanti agak berbeza... so tak nakla terbiasa sangat material takut nanti bila dah kawen masing2 tak mampu nak penuhi kehendak yang biasa kita dapat waktu kapel. Faham tak? kalau tak faham tanye k.. ( mcm lah ada yg sudi baca blog aku nie). Honestly... I really Love this guy... thanks abg!!! sebab sudi terima diriku seadanya.

Thursday, February 14, 2008

P e M i L i H a N H u R u F P e R t A M a ???


Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.
<-- bEtUl Ke Tak, I oSo DoNnO P Tak Salah Kan, MaNe La TaU aDe Yg TeRkeNe MeNgEne KaT DiRi KitE kAn? --->

A
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.
B
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.
C
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.
D
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.
E
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.
F
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.
G
Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.
H
Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.
I
Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.
J
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.
K
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.
L
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.
M
Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.
N
Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.
O
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.
P
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.
Q
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.
R
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.
S
Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.
T
Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.
U
Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.
V
Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.
W
Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.
X
Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.
Y
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.
Z
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.

Tuesday, February 12, 2008

Sejenak Di Petang Selasa

Sedih lah.... Penah tak korang rase sedih tetibe? Rasa cam jauh jer... Buat masa nie, blog nie je la tempat aku meluah rase.. Rasa tak betul. Macam org tak centre je kan? Adakah ini berkaitan dengan masalah hormon? Hahahaha... Kalu sesapa ada maklumat pasal hormon ke, mental ke, sudi2 lah share k.
Tapi aku benar2 bersyukur sebab aku ada kawan2 yg best... n owest supportive macam Nurul, Jue, n geng baru ku Royz & My Lovely AUNTIE NOURIEY oso her Son AREPAILE a.k.a RUZZ9000. Begitu gak ngan adik pompuan ku yg so sweet...
Aku nak kata sedih sangat tu tidaklah... tapi lebih banyak terkilan lah.. terkilan lah dengan perangai sesetengah org nie. Tapi ada baiknya begini, aku tak perlu susah2 nak jaga hati org.Bukan ape... dr aku skolah menengah tau... aku slalu je dipergunakan nie.. Maksud ku masa susah je baru ingat aku.. Aku pun nak gak buat org macam tue, p aku tak sampai hati. Sebab aku tau macam mane rasenya bila org buat kita macam tu.Emm.... Kang tulis lebih2 kat sini lain pulak jadinya kan? hehehehehe...
Aku menulis bukan Kerana perlukan perhatian tapi aku menulis kerana aku teringin... Aku berfikir bukan kerana terpaksa tetapi memang itu diriku pemikir... Namun bukan lah hobi ku untuk Berfikir yang Remeh. Aku DIAM bukan kerna aku MARAH atau BISU, tetapi aku DIAM kerna aku PERLU...

Yang Pertama


Assalamualaikum n peace to u all.
Pagi nie ujan turun lagi.... waktu aku kene bangun awal untuk g keje pulak tu, kalau dapat bergulung lg <--pemalas tul kan???. Kalau ku ikutkan sangat rasa hati untuk teruskan nikmat tdo gak td alamatnya tak g keje la aku. Sebabnya, chances nak tertinggal tu tinggi banget loh... Untuk pengetahuan anda semua, ni first post ku d blogger nie. So nak memperkenalkan sket style bahasa yang akan ku perkenalkan. Ni bahasa rojak, kalau Dewan Bahasa & Pustaka baca habis la aku... yelah merojak kan bahasa.
Apa yg aku maksudkan ngan bahasa rojak ni, aku akan menyerapkan serba sedikit bahasa ibunda ku, Bahasa Kedayan (Penduduk Peribumi Sarawak) , Bahasa Melayu Sarawak, Bahasa Iban, Bahasa Indon <--- terpengaruh ngan citer indon, dan a little bit English. So, kalau ada frasa2 yg korang kurang paham just ask k... tu pun kalau anda2 sekalian sudi membaca blog daku ini. Tujuan ku menerapkan banyak2 bahasa nie, spy dapat share ngan kalian la actualy... sak org sarawak nok dah lamak duduk d negeri urang ingat gk ngan bahasa daknya mpun (pd yg sik brapa ingat klaka sarawak jak la).
Ok la... rasanya cukup dah merapu awl2 pagi nie. Untuk post yg pertama nie, takda bende berilmiah pun yg korang dapat terapkan dalam kehidupan korang... Tetapi, nak ucapkan berbanyak2 terima kasih lah kepada anda d luar sana yg sudi membaca blog sy yg first ni. Kalau ada lah...

Tudung On-line

There was an error in this gadget