GIFTS & DAYS

GIFTS & DAYS
EVERYDAYS IS A GIFT TO ME

Wednesday, February 20, 2008

DOSA KUKU PANJANG

~DOSA KUKU PANJANG~
Ari nie, aku nak share sikit pasal info Kuku Panjang yang aku dapat dari rakan seperjuangan di Ibu Pejabat. Thanks Ila, sebab bagi informasi berguna nie. Kepada kalian di luar sana, renung-renungkanlah informasi kali ni. Mungkin lepas nie, ada yang dah mule potong kuku.
Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti MEMELIHARA SEKANDANG BABI, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda.







The Truth... Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak. Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah.
Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu MUNDUR dan TIDAK BERJAYA. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang . Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.


Additional info Kuku panjang mempunyai sejenis KUMAN seperti yang terdapat dalam NAJIS MANUSIA, iaitu E-Coli. Kuman tersebut TIDAK AKAN HILANG walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.
Sekarang ni ramai yang pakai cincin...tapi ikut suka dia je..sunnah nabi jarang nak ikut ..Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari :

1 ] jari manis
2 ] jari kelingking (anak jari)
DAN
jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk
Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian :
Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.
p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat kita pahala.

DAH ABIS BACA TU FORWARD LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU… PUN DAPAT PAHALA GAK

3 comments:

  1. SaLaM DyAnA..
    DiEr nYeR BlOg pOnG.. lEh tAhAn hEbAt nYeR.. ;p
    SaLaM PeRkEnAlAn dArIk eSaRlI.. SoWi sAlAh pOsTiNg cOmMeNt.. hIksS..


    ~~eSaRlI~~

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum tuan rumah...
    sejauh mana kesahihan artikel nie?
    ada runjukan tak? kalau ada ingat nak syer.. boleh?

    ReplyDelete
  3. tentang sains tu betul la.. tapi tang hukum agama tu… kita tak boleh main terima macam tu, kalau niat kita nak sebarkan pada orang lain. nanti buatnya apa yang dikatakan tu tak betul macamana? payah tu… lain kali mntak kesahihan dulu sebelum kita post topic topic yang bersangkut ngan agama nie..

    post post yang ada tu semua dari ahli keluarga kat group saya dan hasil penjeljahan waktu lapang kat blog blog.. macam tu je…

    wakekekek

    ReplyDelete

Tudung On-line

There was an error in this gadget