GIFTS & DAYS

GIFTS & DAYS
EVERYDAYS IS A GIFT TO ME

Monday, September 29, 2008

Bawa Ku Terbang

Ku Sangkakan Panas Hingga Ke Petang....

Rupa2 nya hujan di tengah hari.... macam tu gak la ngan life aku. Slama nie aku happy aku bahagia sgt2 ngan relationship aku tapi kenape kali nie aku rasa sedih sesangat.. Kali nie kt rang berjauhan lagi mungkin untuk selama2 nya kalau peluang terakhir nie die tak ambik sebaik mungkin.

Benar kata org, kalau dah dekat baru kita kenal die macam mane. Yelah slame nie k rang PJJ je, tapi bila dah dekat baru kita kenal die macam mane. Aku pun kene buat keputusan gak... AHHH tensen aku... skrg nie bile bende nie dah jadi, aku serah pada jodoh jer lah.. Kalau kuat jodoh kami ader lah, Sesungguhnya aku alam dilema... Sebahagian hati ku masih mau bersama nya, sebahagian lagi aku takut... takut menghadapinya. Namun aku kenal siapa aku, dan kenapa aku jd begini...

Alpa sungguh aku slame nie, langsung tak sedar ngan sekeliling, yang ada cuma dunia ku.. namun aku percaya pada jodoh yang ditentukan oleh Allah, aku percaya akan takdirnya dan hikmah yang Die bagi. Ku pohon agar dikuatkan iman ku Ya Allah, tabahkan hati ku dan terangilah mata ku dan mata hatiku agar aku nampak jalan yang benar.



......Aku cuma mampu berserah pada Mu Ya Allah.....

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2008


Get Hari Raya Graphics Here

Friday, September 5, 2008

BAWA KU TERBANG!!!!!

Assalamualaikum Allz....

Korang sure penah dengar lagu bawaku terbang kan? dari Fabulous Cats kan? Siok giler lagu tue. Setakat nie, itulah lagu yang sentiasa bermain di telinga ku, di jiwa ku... same gak ngan lagu Better In Time dari Leona Lewis.

Kamu yang bawa ku terbang
Ke bintang kejora cinta kita
Kekal untuk selama nya

Ju... ku dah baca msg yang ko berik ya. jangan cakap cam ya gk k Ju. U r owest be my fren, eventhough u r not arround. Friendship is not measured by distance by close or what. Its from the heart n ur sincerity. Aku pasti ko pun ada mengalami problem juak kan? P aku sik juak ada nak???

Banyak lagi yang nak ku luahkan n sha re kat korang di sini.. tapi masa tak mengizinkan. Insyaallah kalau ada free time aku post lagi kat sini.. Kepada Muslim dan Muslimin...

Selamat berpuasa dan Salam Aidilfitri yang tak lama lagi akan tiba.

Monday, August 11, 2008

Tiada Yang Mudah

Assalamualaikum allz...

Sori Apil.. aku lamak dah sikda check blogspot ku. Bz memanjang... To all of my frenz... kepada yang slalu mengikuti perkembangan (kot2 la ader) miss u allz. Sori byk2... aku tak tipu dan aku bukan nak menunjuk2, aku sibuk, sesibuknya...

Dalam hidup nie, takde bendenye mudah... skali pun dah pegi selame2nye pun takkan ada yg mudah... Tapi... kita akan rasa mudah bila kita berfikiran positif dan sentiasa ikhlas dalam menjalan tugas seharian. Huh.... mengeluh jugak aku.. nie dah masuk 2 bulan 2 hari aku keje kat tempat baru. Macam2 hal yang berlaku. Tak sampai 2 bulan lagi dah kene suh antar surat resign atau mintak transfer. Aduh... terkesima aku seketika. Bodoh sangat ke haku nie sampai mcm tu skali kene.

Macam2 jerk... jauh benar bezanya ngan x bos ku dahulu. p nak sound lebih2 dalam nie tarak guna gak... kang tak pasal2 kene buang plak. Maner nak cari keje dalam keadaan macam nie kan??? Aku bukan nak merungut, cuma aku nak cakap jerk... semua keje nie ada risiko nya... tapi aku yakin ngan pilihan ku... yep... kat tempat baru nie walaupun sibuk giler, tak pulak aku kurus2. Maintain jerk macam ni. Takda perubahan. huhuhu... Nampaknya kesibukkan ku tak mampu menurunkan berat ku... terlamapau tepu barangkali.. dan aku harus.. harus menepukan semangat ku... Semangat ku harus tepu, tak leh diurai-uraikan dengan cabaran..

Oklah alls... aku harap korang happy n tak terkene mcm aku... tapi jangan diikut semata-mata arahan yang tak betul.Jue... ku harap ko praktikal best2..Almaklum la member praktikal kat MidValley.. heheeh ntah-ntah dah tamat dah pun buat latihan praktikal kat sane. Nurul... apa cerita kat sinun? Ahim n lain2 di MASB mcm ne keja? Sarli? Hows Life? Kak Eri.. wish u all da best!

Cabaran bukan alasan untuk lari, Kutukan bukan alasan untuk berdendam bahkan keselesaan itula yang boleh merosakkan.

Thursday, June 26, 2008

I MISS U !!!

Assalamualaikum... almost 2 months dyana tak anta atau post ape2 kat blog nie... huh rindu nyer nak visit blog srli n geng2 lain. al maklumlah,start dr bulan Mei, dyana tak leh online gara2 blogspot dh d blog. URL nya d blog oleh bahagian IT kita rang & sibuk pasal resign n uruskan keje baru.
Korang semua apa khabar??? rindu aku kat korang. Kat kawan2 di Malaysia Airports, L/T Miri. Harap korang happy n buat keje bebaik.
Setakat ni keje baru alhamdulillah ok. Limbang, akhirnya ku jejaki juga bumi Limbang. hehehe tak sangka. Anyway thanks to Sarli di atas komennya. Best2 memang best dapat naik kapal. Tapi tu Twin Otter, kecut perut dowh... K lah, next time aku antar khabar lagi

Thursday, April 17, 2008

LAWAS

Assalamualaikum...

Agak lame gak aku tak der update blog aku nih... sibuk memanjang ++ takda mood sgt nak membebel. Kali nie, tak banyak bende aku nak citer.. cuma nak kongsi pengalaman ngan korang aku naik kapal terbang kecik. Bagi aku lah, tulah kapal terbang terkecik penah aku naik. Twin Otter yang hanye leh bawak 19 org penumpang n kalau termasuk pilot 2 org semuanya ada 21 org jer dalam kpal tu.
Huh... rasa berdebar2 tak yah cakap.. tuhan je tau. Memang kecutlah perut naik tu... belum lagi dengan bunyi enjin yag bising. Betul2 membingitkan telinga !! Aku duk kat seat depan sekali, [di belakang pilot tue] waktu nak ke Lawas, waktu balik ke Miri lak aku duk kat belakang skali. Agak menyeronokkan gak ke Lawas kali nie, cume aku terasa betapa kecil nya aku walaupun aku yang terbesar skalik antara kitarang berempat. Semua yg g tu Exec, aku je technician. Tapi, itu tak melemahkan aku sepenuhnya... ketiga-tiga wanita tue, jadi Idol aku.. Yup, Insyaallah bila ada rezeki aku nanti, aku pun boleh gak jadi macam diarang.
Pemandangan dr atas kapal memang cantik... cantik sesangat, rugi aku tak bawak kamera old fashion aku. [hehehehhe nak beli kamera digital sen tadak] memalukan tul kan? dah keje nak masuk 2 tahun pun tak terbeli.Sori ae... kalau tak leh gak aku share kat korang gugusan pulau yang cantik2 belaka [pemandangan atas]. Waktu aku sedar, betapa hebatnya kuasa Allah yang satu. Cantik, secantik2nya pemandangan dr atas.Slame nie, penah gak aku tgk pemandangan dr atas, cume kali nie, lembah2 dan pulau2 yang menghijau nampak cantik sangat. Ilang sekejap rasa gementar aku, dan tak terasa sangat penerbangan ke Lawas bila dah disajikan pemandangan yang indah di bawah sane.
Emmm.... bila aku ade masa nanti aku update blog aku lagi. Kali nie mungkin aku akan sertakan skali gambar kat Kampung Punang di Lawas. Sebuah perkampungan nelayan di Lawas. Suasana kat sana memang best.

Monday, April 7, 2008




Your Blogging Type Is Thoughtful and Considerate



You're a well liked, though underrated, blogger.

You have a heart of gold, and are likely to blog for a cause.

You're a peaceful blogger - no drama for you!

A good listener and friend, you tend to leave thoughtful comments for others.

Why Sufiah, Why?

Assalamualaikum....

I guess all of u already heard or know about this and all of u will only ask Why?Why?& Why? again..Sufiah is just another part of story. What?U all cannot belive this things happened to her? A Mathematics Genius? She's also a human, She's a woman.. who's had the heart who is just like another woman..Who'salso have a feelin' too... She also have a dream.

Aku kesian benar dengan Sufiah, Sufiah juga sebaya umur aku. Aku sedih bile tau pasal bende nie.. Ini cuma sebahagian daripada kisah hidup seorang insan. Aku pasti.. ada ramai lagi di luar sana yang kisahnya juga tidak kurang peritnya. Kenapa kita sentiasa bertanya Why? Kenapa? Inilah hasil nya,inilah akibatnya kalau sistem, institusi kekeluargaan tidak dititik beratkan. She's inteligent... jangan cakap dia tak cukup di ajar.. Yes, dia diajar, dia belajar.. pandai.. tapi apa yg kurang? Pendidikan Islam? Kasih Syg? Sikap ambik peduli ahli keluarganya? Aku tak kate tak ade ye... aku kate kurang jerk.

Aku bukan nak salahkan ahli keluarganya... dan aku bukan jugak nak salahkan org disekelilingnya.. Benda dah terjadi... jangan kita sibuk nak cari punca kenapa die jadi macam nie... kita harus tolong die. Dan kite ( Masyarakat) jangan pandang serong, jangan terus melatah tapi aku bukan gak nak suh korang puji dier.Die jadi macam tu kerana salah satu sebabnya... die bertemu dengan org yang salah.Mana kawan2 die?Mana ahli keluarganya? Dan percayalah... apa yang terjadi pasti ada hikmahnya..

Korang penah tengok tak kisah terakhir seorang perempuan yang dibintangi oleh Safura?? Itu salah satu "cerita" tapi itu bukan lah sekadar cerita. Itu kisah kehidupan orang lain, wanita lain di luar sana? Ada korang penah terfikir, kenapa jalan "Chow Kit" tu jugak yang dikunjungi diarang? Kenapa rezeki macam tu yang dipilih diarang? Kerana apa?

Banyak sebabnya.. salah satu Desakan hidup, keluarga & pendidikan asas agama, Keimanan seseorang itu. Berbalik kepada kisah Sufiah... aku pasti, ini bukan kerjaya impian nya. Sapa nak jadi macam tu?Sufiah... kot2 lah kan u read my articel about u... Sufiah.. jangan mengalah jangan lari dari dosa. Aku nie tak sealim mane Sufiah.. Aku yakin ko seorang yang kuat ko tabah orang nya.. Ko tau sufiah.. kehadiran wartawan tu, kisah ko nie dah bukak banyak mata. Tapi aku sendiri tak pasti sama ada mata yang terbukak itu nampak hikmahnya? Sufiah,yang penting adalah sekarang dan akan datang.Apa yang dah berlaku akan jadi sejarah.

Sufiah, u still have another chance.. u can do something. Trust me !!! Ko ada kelebihan daripada wanita2 lain yang senasib dengan ko yang tidak mempunyai pendidikan setinggi ko. Kalau boleh... aku juga berharap agar ko tidak terjerumus terus di dalam lembah dosa ni.Sabarlah... dan berusahalah keluar dari masalah nie.. Jangan kalah dengan duit.Nie bukan untuk Sufiah je tau.. nie untuk Student2 lain gak.

Kepada badan2 ke pertubuhan ke sama ada kerajaan atau NGO, tolonglah... cari jalan. Bende nie bukan baru. Dah lame dah bende nie terjadi.. dah lame ader virus nie, cegah sebelum die serang seluruh sistem kita. Sistem kekeluargan di Malaysia nie.. Nak ke kite nanti bende nie jadi barah, barah tahap ke-4 dan dah tak leh diselamatkan lagi? Nak ke kite nanti,gejala masalah sosial meningkat?

Buat sejenak... kita renung2kanlah masalah nie, kita relax jap, kita alih perhatian kita jap dari masalah politik... fikir bende nie jugak. Fikir sikit je... Pada ibu bapa di luar sana, jangan terlalu ghairah mengejar harta, pangkat,jangan terlalu taksub dengan politik.. anak2 tu bagilah sikit, curah kan la sikit rasa kasih dan sayang.. anak2 tu satu amanah, bukan untuk disuap makanan je, tapi skali skala rasa kasih dan sayang, tak mahal. Cegah sebelum ia parah..

Buat anak-anak... jangan sia-siakan pengorbanan ibu bapa.. jangan lakukan kesilapan yang sama yang mana mungkin pernah dilakukan oleh org tua kita. Belia sekarang belia berilmu.. Rasanya tau apa itu buruk apa itu baik.. tapi jangan tau je tapi tak reti membezakan. Jangan terlampau mengikut rasa hati... bersifat terbuka lah dalam menyelesaikan masalah.. Kawan yang betul, jalan yang betul, itu sangat2 perlu. Nak2 lagi kalau kita duk kat tempat org, nak2 lagi kita kene berdikari. Ingatlah... Allah itu ada. Praktikan ilmu yang kita penah dapat, tak kiralah, dari cikgu, sekeliling ke ape2 ke... janji jangan ajaran sesat sudah.

Jalan itu ada..
Cuma lurus atau tidak,
Cuma terang atau gelap,
Cuma luas atau pendek,
Cuma panjang atau pendek..


Lurus atau tidak, terang atau gelap, luas atau sempit, dan panjang atau pendek..
itu bergantung pada diri kita.. yang mana satu pilihan kita? Jalan memang dah
tersedia, tinggal kite je lagik...

Sunday, April 6, 2008

Long Time No Hear!!!

Assalamualaikum... waaa lame dah aku tak merapu. Agak bz kebelakangan nie, mane lagi nak wat dokumen tender n macam2 lah.. p apa2 pun aku akan bercuti panjang. Agak panjang lah 6 hari tue... semuanya keranamu kekasihku.
Actually I've got lots of story to share but since Im in rush right now, next time i will share2 la with u alls ( pembaca setia/tak setia) heheheheh. Pas nie, nak g BBQ kat luar umah tu jerk. korang nak tak? hahahahha Nanti aku tolong makan ayam panggang kepakaran mak haku. emm YummY!!!
Hope internet connection kat opis sok tak da problem... ukan ape, dah lame sgt aku tak update blog aku... ok lah alls... aku chow dulu erk. tata!!! Ader maser aku merapu agik k. Emmm... Wish u All happy2 and enjoy2 hendaknya d hujung minggu nie.

Monday, March 24, 2008

It's Monday !

Assalamualaikum....

Peace to all... Emm.. rasa malas nak keje, yerlah... almaklumlah cuti dah 4 hari. Cuti panjang kan...tapi apa2 pun kerja harus dibuat.Aper pulak pengisian cuti korang? Ader ke cuti ke mana2? Bagi aku pulak takda lah ke mana-mana.

Apa yang membuat aku ternanti2 hari Isnin? Of Course... cita Janji Jaya2, cita Bella, Citer Nek Nak. Aku nie tengok tv jer kan? hahahhaah... Aduhhh malas nyer nak keje.Malam Sabtu lagi lah best.. ada AF. P AF kali nie... nak kata best takdalah best mane... so far ok lah. Huhuhuhu.U allz... sori lah... aku takda idea nak citer aper.. Almaklumlah, hari Isnin.

Wednesday, March 19, 2008

Mungkinkah

MUNGKINKAH - SHEILA ABDUL






Seperti ada yang tak kena
Saat melihat ke arahmu
Saat kau berpaling dan tersenyum
Dunia jadi luar biasa

Maafkan andainya ku mengganggu
Bukan membaca fikiranmu
Hanya ingin mengenalimu
Dan tahu ku menyukai kamu

Mungkinkah ku teman biasa
Seawalnya kita berjumpa
Mungkinkah kau tidak perasan
Perbezaannya

Mungkin bila tiba saatnya
Kita akan tetap bersama
Mungkin kita kan jatuh cinta
Mungkinkah

Tuesday, March 18, 2008

SKYPE OH SKYPE

Assalamualaikum...

Aduh.... apa dah bosan nya rasa hidup ku ini... Sunyi sekali rasanya. I miss my frenz.. my chatterz frens... Dont u all miss me aa? I wonder if they will ask where did i go lately.. ke mana diri ku menghilang... Emm... wei Dyana... tadak sapa2 ingat kat ko ler.. HUHUHUHU. Nevermine la... leh concentrate wat keje.

Laa nie aku layan lagu
Pandangan Pertama dari kump Slank ft Nirina Zubir. Best jugak layan lagu nie..Aku sebenarnya takder topik nak post aper kat ruangan ku nie.. Betul2 aku takder idea... Tapi teringin skali nak merapu. Kekadang kan, aku rase mcm aku nie dah giler dah... Yelah kan, kire semacam giler lah kan, merapu kat bende tak bernyawa, cuma bezanya aku merapu org tak dengar lah waktu nie, p jap lagi ada lah tu yang terbaca blog aku nie... tu pun kalau ada.

P apa-apa pun aku happy sebab member aku Jue, dah mule buat blog nyer sendiri. Bagus2 Jue... Teruskanlah berkarya dan gunakan lah medium MAYA nie sebagai tempat untuk bersuara. Kalau waktu HQ belum block SKYPE dulu, mesti sekarang nie tengah chatting nie... sembang2... wei, jangan ingat aku sembang kosong tau. Ader jugak sembang berilmu. Macam mane sembang berilmu tue??? Emm korang tentu tau lah macam mane sembang berilmu nie... Hahahaha jangan nak bergosip memanjang.


Adakalanya bersendirian di tengah keramaian itu baik
Adakalanya berdiam ketika bercakap itu perlu
Adakalanya berjauhan ketika bersama itu akan hadir
Hadirnya MEREKA ini, menuntut kita untuk bermuhasabah diri...


p/s : Penulisan ku ini sememangnya sukar untuk difahami namun biasa kita lalui... Pada yang merasa & mengerti.. terima kasih.. dan pada yang tak mengerti.. Janganlah.. Peace to the world !!!

Monday, March 17, 2008

Ditahan Sakit, Dilepas Malu...

KENTUT

Jangan cuma tahu baunya saja, tetapi harus tahu juga proses ilmiahnya.

1. Dari mana asal kentut?

Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?

Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara diaserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Propors masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.

3. Kenapa kentut berbau busuk?

Bau kentut kerana kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua bahan ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut & makin busuklah kentut anda. Telur & daging mempunyai peranan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang-kacang berperanan dalam memproduksi volume kentut bukan dalam kebusukannya.

4. Kenapa kentut menimbulkan bunyi?

Kerana adanya vibrasi lubang `anus` saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi bergantung pada kecepatan gas.

5. Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak berbunyi?

Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil dan hangat dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudiannya menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly)

6.. Berapa banyak kentut diproduksi sehari?

Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?

Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas? Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar `anus` lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang mempunyai tekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar `anus`. Dalam perjalanan ke arah `anus` gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, kerana bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?

Bergantung kepada kondisi udara, seperti kelembaban, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'. Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, bererti ianya mengalami pengcernaan di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta, konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan berlegar dalam waktu yang agak lama sampai akhirnya diserap dinding.

9. Apakah setiap orang kentut?

Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggalpun orang masih boleh kentut.

10. Betulkah lelaki kentut lebih kerap daripada perempuan?

Tidak ada kaitannya dengan gender.... Kalau benar, bererti perempuan menahan kentutnya, & apabla mahu kentut, banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.

11. Saat apa biasanya orang kentut?

Pagi hari di toilet. yang disebut "morning thunder". Kalau resonansinya bagus, boleh didengar di seluruh penjuru rumah.

12. Mengapa makan kekacang menyebabkan banyak kentut?

Kekacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika sampai di usus, bakteria di usus berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

13. Selain makanan, apa lagi penyebab kentut?

Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum `soft drink`, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?

Tidak.... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

15. Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?

Bukan..tetapi diserap oleh darah, bukan hilang kerana bocor..Tapi bermigrasi ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar?

Boleh saja. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru kerana kandungan unsur hidrogen.

17. Bolehkah menyalakan mancis dengan kentut?

Jangan mengada-ada... konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulakan pembakaran.

18. Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?

Kerana anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya dengan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak, lebih lama, lebih kuat bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?

Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut?

Tidak berwarna. Kalau warnanya `orange` seperti gas nitrogen oksida, aka tahulah siapa yang kentut..hehehe

21. Apakah kentut itu asid atau neutral?

Asid, kerana mengandung karbondioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).

22. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?

Planet Venus sudah banyak mengandungi sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana tidak ada kesannya. Wallahu`alam

Thursday, March 13, 2008

HISTORY OF WOMAN








Bear & Rabbit

Bear and Rabbit

There once was a bear and a rabbit and they hated each other. The bear and rabbit then stumbled upon a magical talking tree.


The tree said: "I will grant you 3 wishes a piece if you will stop fighting!"

So the bear went first.

"I wish all the bears in the forest are females."

And all the bears in the forest turned into females.

The rabbit said: "I wish I had a helmet."

Rabbit gets the helmet and the bear looks at him funny.

The bear wishes: "I wish all the bears in the country are females."

The wish was granted.

The rabbit says, "I wish I have a motorcycle."

By this point the bear thinks the rabbit is the stupidest thing he's ever seen.The rabbit could wish for money and have all the motorcycles in the world.

The bear says: "I wish all the bears in the world are female."

The wish is granted.When it's the rabbit's turn to wish, he puts on his helmet, gets on his motorcycle, starts and says:

"I wish that turn this bear in gay."

Wednesday, March 12, 2008

Perangkap Cinta

Assalamualaikum....

Tadi... waktu aku duk melayari internet, aku singgah kat blog awek sopan. N then aku terbaca pasal lagu Perangkap Cinta. Ish2... memang sedih sesangat lah. Kalau korang nak lirik dier... korang g jer wordpress awek sopan. tak pun klik je Es@rli kat ruangan clikz2 aku tue.Aku pun tak pasti nie kisah yg betul ke tak? P yg aku tau bende nie kalau betul memang tragis.

Menurut awek sopan a.k.a Esarli, lagu nie kisah sorang lelaki yg frust giler ngan aweknyer. Aweknyer berpaling tadang ngan ex-bf nye. Sampailah mamat nie kecewa n die bunuh awek dier ngan pakwe awek dier. Pastu dier menyerahkan diri ke balai polis. Pas tu... die kene hukum bunuh... Lagu nie adalah permintaan terakhir dier sebelum hukum bunuh dijalankan. Kalau nak lebih detail g korang g je laman web awek sopan k.




Pada aku pulak... tak berbaloi kalau nak ikut rasa hati sangat. Inilah dia yang dikatakan Ikut Hati Binasa. Apa-apa pun, semoga taubatnya diterima oleh Allah & kita pulak yg mendengar lagu nie, jgn nak ulang kesilapan yg sama. Ambik iktibar.. Aku faham kalau sesuatu perkara tu, berkaitan ngan hati n perasaan memang SUSAH. Hope u all dapat something dr lagu nih.

Tuesday, March 11, 2008

SPM RESULT


Esok keputusan SPM kuar (12/03/2008)... mesti yang SPM last year berdebar-debar nih... Especially kazen ku, yg duk tunggu result... Well Arepaile, penantian itu satu penyiksaan & hari yang ditungu-tunggu tiba gak.Wish u have flying colurs k, and all the best to U. Actually, aku pun nervous gak ...heheheh.

Aku nie.... jadi terkenang lah macam mane aku dulu tunggu keputusan SPM. Waktu aku tunggu keputusan dulu, aku kire rapat la kat member aku nih.. slalu gak koling2 n kuar ngan dier. Waktu ambik keputusan pun skali ngan dier. P aku sedar arr aku saper... org cume rapat ngan aku bile perlu jerk. huhuhuhu... Aku rasa kalau die terbaca blog nie, die tau sape dier. Tapi aku tak kisah... pada aku kawan tetap kawan dan aku TIDAK NILAIKAN persahabatan aku ngan jarak masa kami rapat, atau saper slalu kuar ngan aku dier arr kawan aku.Pada aku... selagi dier aku kenal dan ingatan aku ok... die tetap kawan aku... Korang paham tak? Kalau tak paham takper... bende nie tak kuar dalam mane2 exam pun.

Cuma aku nie ade lah satu perangai... Aku mudah CUAK... kalau aku dah rasa diri ku macam org nak tak nak jerk kan, aku tau diri lah... aku takderlah sibuk2 nak tegur atau aper. Sorilah yer kalau korang rasa aku sombong... aku tak sombong cume aku cuak jer. Aku agak korang pun mcm aku kan.... Hahahaha tak pun geli nak kawan ngan haku... Almaklumlah, aku tak sberaper.. Nie jgn ader yg kecik hati pulak ae... aku tak maksudkan saper2... aku cume citer pasal diri aku.Jangan cakap aku Childish plak... aku stori jer... walaupun aku tau korang tak berminat nak tau. Heheheheh...

Aku bukan ape... aku rase takder org nak bace blog aku ni. Yang bace pun aku sorang jerk. Ish... tengok nie... aku dah melalut ke topik lain, walhal aku nak ckp pasal SPM. Emr... korang dulu sure rasa berdebar2 kan waktu SPM kuar? Aku sampai termimpi-mimpi aku gagal. Dah tu, siap ngan slip keputusan sendiri... Aku kan mimpi result aku kuar... jadi pas aku bangun dr lena yang tak indah langsung tue, aku ambik kertas & aku salin keputusan aku yg aku dapat dalam mimpi tuh. Giler kan? Tapi ada gak yg betul.

Ok... seawal kol 10 pagi aku dah ade kat skolah... Arrr semangat tak? Kat skolah kitarang dulu keputusan SPM terpampang kat luar... semua org leh tgk keputusan kiter. Emm kalau gagal malu lah... kalau lulus bangga lah sikit. Alhamdulillah keputusan aku ok.. nak kate cemerlang tu tak lah jugak tapi aku kredit semua subjek teras dan dapat lulus je bg semua subjek elektif. P syukur lah... nasib bek tak gagal. Syukur aku... Sebab kalau ikut keputusan exam peringkat skolah aku cume lulus BM, BI, ngan Pend. Islam... Yang len tu aku gagal ngan jayanya. Ok... korang tengok result korang cari yang lulus atau dapat A kan? Aku lak cari bende nie "9 @ F" puas aku carik... aku tak jumper pun... aik??? Aku pun tertanya-tanya, Sejarah aku maner? Sejarah aku lulus ker?Aku dapat B3.. Yah... dr Ting. 4 aku tak pernah lulus, kalau aku lulus pun.. aku pow cikgu. Suh tambah markah.Hahaha jahat kan?

Tapi.... aku sedikit frust... Subjek Kimia, fizik, add. math ngan IT aku.. satu pun tak nak sangkut kat kredit. Kalau tak dapat gak aku ambik diploma. Tapi takperlah... dah setakat tue aku mampu... dulu malas, tu lah dapat mcm tue jerk. BM aku je dapat A1, tp tgk skrg nie... Bahasa campuran jer nie.Walaupun aku macam merojakkan Bahasa kat sini... namun aku pun ada sensitiviti dalam bahasa nie... cuma utk penulisan kali nie, aku taknak ianya terlalu formal.Emm... aku harap korang akan berpuas hati dengan keputusan SPM yg korang penah dapat n akan dapat esok. Kalau tak puas hati leh cuba lagi... Tapi jangan lah ada yg sanggup bunuh diri, dek kecewa ngan keputusan. Macam tahun2 sudah.. Macam mana budak sewal umur 12 tahun sanggup nak bunh diri hanye kerana gagal UPSR. Kalau tak silap GAGAL Bahasa Melayu jer... Jangan lah yer... PLz lah... kalau2 ader yg memasang CITA-CITA atau MENGANYAM ANGAN-ANGAN untuk bunuh diri tu... Bace Blog aku nie. Ingat, Gagal Skali bukan bermakna gagal selama-lamanya.Ujian dalam kehidupan bukannya terletak pada UPSR,PMR atau SPM.

Bayangkan kalau gagal ujian jer... kene bunuh diri... aku raserlah tak cukup tanah untuk buat kubur, maju bisnes buat keranda. Yerlah... korang kire jer... (aku ambik contoh ujian bertulis JPJ) dalam sehari boleh kire berapa org jer yang lulus UJIAN BERTULIS JPJ - ujian yang kene diambil pas kursus blaja kereta/moto untuk membolehkan latihan praktikal atau, sijil L diperolehi.Moral of the Story.... Jangan pernah Mengalah atau putus asa jika bertemu dengan SANG KEGAGALAN... kerana Kegagalan itu hadir untuk menuntut LEBIH USAHA dari kita untuk berjaya. Betul tak???

Monday, March 10, 2008

KADANG KALA...

Kadang kala...
Kite kene melepaskan "sesuatu" itu pergi..
Walaupun pada hati kita, kita terlalu sayang nak melepaskannya..
Namun kita perlu lepaskannya demi kebaikannya...

Kadang kala...
Kite terpaksa menerima sesuatu itu dengan hati terbuka..
walaupun hati kita belum bersedia, masih tertutup dan terkunci rapat...
Namun kita terpaksa menerimanya demi kebaikan...

Kadang kala..
Kite terpaksa melukakan hati insan...
Walaupun kite tak sanggup...
Namun kite terpaksa gak melakukannya dengan harapan hati itu dapat terbuka..

Kadang kala...
Kite terpaksa menjauhkan diri...
Walaupun itu bukan kehendak kita..
Namun kita perlu lakukannya agar, kita dapat temui jawapan sebenarnya..

Kadang kala...
Kite kene relakan diri kita ditipu...
Walaupun kita tak rela...
namun kita perlu relakan diri agar kita dapat bertemu dengan Sang KEBENARAN
*********************************************************************


Walau banyak mana sekalipun kadang kala tue... apa yg kita perlu sentiasa ingat... kita tak leh biarkan ianya kerap berlaku dalam hidup kt. Biarlah "Kadang kala" itu datang jarang2 sekali dalam hidup kita.Dah namenya kadang kala iyer tak.. Tapi kita suka melukakan diri kita dengan membiarkan "Kadang kala" tu bertandang dalam hidup kita...
Walau apa pun... "kadang kala" itu hadir bersebab.. Pada yang tabah... "kadang kala " itu akan jadi TBM (Temporary Bench Mark - budak yg penah buat keje ukur kejuruteraan awam tau nih). Jadi Sejarah, dan jadi ubat bile perlu.
Namun, pada yg kurang tabah?? " Kadang kala" tue tak membawa apa-apa makna selain nasib malang. Hidup ini satu proses... Kite blaja.. kite blaja bende yg tak da dalam Skop pendidikan di Skolah... Benar, benar kata org... KEGAGALAN itu lah ubat... namun, bukan semua harus menerima kegagalan.. bukan semua org layak. Tahniah pada yang GAGAL kerna selepas nie... Insyaallah anda akan berjaya.. Itu pun jika anda temui hikmah kegagalan. KEGAGALAN hadir untuk mengajar kita... mengajar lebih berhati2.. CINTA datang untuk membahagiakan kita... Tapi jangan ditutup HATI kita dengan INDAHnya CINTA... takut ... Takut mata hati jadi buta terus.
Suka aku nak ingatkan... aku tak berniat nak sindir sape2 yer... aku cume berkongsi je. Kalau tak suke takpe.Aku tak mengharapkan anugerah atau ape2.. Pada yg tak suke, anggap je lah ini Coretan sampah ke apa ke.. tak kisahlah... Pada yg membaca tue, aku harap korang dapat lah something.. Memang, memang susah nak faham.. sebab aku nak korang adaptasikan sendiri dengan pemikiran korang... pada sape yg penah kecewa, penah melepaskan, kehilangan mungkin diarang tau.

Lagi... aku terkenang kembali

Assalamualaikum w.b.t

Sayu sesayu2 nya hati ku ari nie... tak tau lah kenapa. Mungkin kah aku telah melukakan hati banyak pihak? hehehehhehe <--- Tawa dalam sayu nie.mungkin gak disebabkan ujan yang turun dengan lebatnya waktu nie, sampaikan aku kat dalam opis nie terasa tempias ujan. Mungkin di tambah lagi ngan lagu Tailor Made dr Colbie Cailat nie. Ntahlah... yang pastinya... hati aku terbuai ngan lagu nie.. Memang sah lah aku nie... sah mood aku mudah terpengaruh ngan muzik. Muzik is my life. Huahauahuah.Aku rase kan... warga2 pejabat aku nie pun dah bosan aku asyik dengar lagu yang sama.Ntah lah... aku rasa cam matching je lagu nih ngan mood mendung2,& berangin nie.Rase macam aku g zaman koboi2 pulak... Rase mcm tanah gersang zaman koboi tue basah ditimpa ujan. Eceh... heheheheheh. Tp seriuslah... memang inilah perasaan aku waktu nie. Emm.. Sabtu ari tue korang g ngundi tak?Aku first time mengundi.Aku buang undi kat Skolah Menengah lame aku dulu.Tetibe jerk rasa rindu waktu tu. Rindu ngan skolah lame. Teringat lagi aku kat mane aku perhimpunan, kelas aku waktu tingkatan satu - enam bawah, teringat agi makmal sains, fizik, kimia. Ohh rindunya... Emm tak banyak perubahan pada skolah aku tue... yang bertambahnya, landskap ngan mural. HeHehehe teingat lagi aku waktu aku terjatuh kat tangga skolah, macam2 tul, waktu lambat datang skolah, huh... semuanya buat aku terkenang kembali. Nie, teringat lah aku waktu g buang undi tu... aku kan blur, tak tau mcm mane.FYI, aku kene kat saluran 5, no : 3258 (leh beli no 4D )nie. Almaklumlah org first time. aku rasa org len takda nya tersengih2 mcm aku nak g ngundi, dahlah aku simple berabis. pakai sluar slack ngan tshirt itam. serba serbi itam dr tudung sampai ke kaki. selipar je tak itam. Punye lah selebet aku pegi ngundi.Emmm g pun seingat aku takda lak org cakap kene pakai baju batik. huhuhu.. yang aku pelik nie, yg Pompuan tu, (kerani SpR tu, yg bagi kertas oren tu, die duk kat tgh2) yg die tgk aku macam aku tak pakai seluar kenape? Perasan diri lawa lah tu!! Nyampess!! Kalau2 pompuan nie terbaca, len kali kalau taknak senyum dah lah. Wat biase2 je. Jangan la sertakan body language anda yg ko rasa ko macam bagus je. Ish sabar je lah... Aku sedar lah aku tak lawa... tapi aku ada kesedaran wei... Mungkin pada hematnya aku nie makcik duk kampung je kot. Takperlah... mungkin dah fesyen die kot wat muke macam tue.. p Jangan lah die bersikap mcm tue. Aku ok g... aku angin sekejap, kalau terkene org yg sensitif & pemarah amacam? kan kene marah dah.. nasib bek la aku nie bukan org mcm tue.. bukan ape, aku penah lah kene hentam oleh Orang2 yang rasa die HEBAT SANGAT, KAYE SANGAT, BERKUASA SANGAT,.. br turun dr Air Asia dah nak sombong, ingatkan gune Jet Peribadi tadi.Waktu tu aku keje Kupon Teksi.Emm... nanti ada peluang aku akan story tu pun kalau ada yg berminat lah. Tapi apa2 pun, keputusan undi dah keluar kan, kat kawasan kitarang.. BN yang menang. Kita semua dah buat pilihan masing2. So harap korang puas hati lah kan & besar gak harapan aku, kalau calon yg dah menang tue, tunaikanla janji yang ditabur n jalankan tugas dengan sehabis baik. Jangan datang bile perlu undi je... Tapi mesti bersedia untuk bekerja untuk Rakyat... Rakyat rasanya tak keberatan membantu andai perlu tapi jangan buat diri tu tak wujud bila rakyat perlu. Arap aku tak kene ban.. aku cakap yg betul je n rasanya tak melampau.

Wassalam.....

THE BEAUTY IN UGLY

ARTIST : JASON MRAZ
TITLE : THE BEAUTY IN UGLY



She's so big hearted
But not so remarkable
Just an ordinary humble girl
Expecting nothing as we may
To think it's a pretty person's worth

You are beautiful
And you'd better go show it
So go and look again
You gotta be true only if you really wanna go to the top and you really wanna win
Don't believe in living normal
Just to satisfy demand

[chorus:]
Well, if you wanna get free
And if wanna do the passionate thing
And if wanna get smart by the sake of your heart and all
You should own your lame and stand up tall
And get real
See the beauty in ugly

You are fresh
Your face is fabulous
Dont forget you are one of the kind
When nobody's shaking the ditch you've gone
And nobody's hearing your cries
You make all the fashion's statement
Just by dressing up your mind

[chorus]
And if you wanna get free
And if wanna do that passionate thing
And if wanna get smart by the sake of your heart and all
You should own your lame and stand up tall
And get real
See the beauty in ugly
See the beauty in ugly

Well, if you wanna get free
And if wanna do the passionate thing
And if wanna get smart by the sake of your heart and all
You should own your lame and stand up tall
And get real
See the beauty in ugly

* Kalau u all hayati lirik nie.. akan timbul rasa keyakinan kat diri korang... Kecantikkan itu tetap ada dalam kehodohan, dan Kehodohan jugak akan dapat kita lihat dalam kecantikkan atau kejelitaan. Kecantikkan yang sebenar susah dan sukar untuk ditemui.. kerana mata kita cuma melihat yang zahir. Kita cuma nampak apabila diri dirundung masalah. Jangan salahkan mata andai kita tidak dapat "melihat" salahkan diri kerna tak bukak mata hati.


Saturday, March 8, 2008

Chris Brown - With You

I need you boo
I gotta see you boo
And the hearts all over the world tonight
Said the hearts all over the world tonight
I need you boo (ooh!)
I gotta see you boo (yay!)
And the hearts all over the world tonight
Said the hearts all over the world tonight
Hey lil mama
Ooo you're a stunna
Hot lil figure
Yes you a winner and,
I'm so glad to be yours
You're a class all your own and,
Oo lil cutie
When you talk to me
I swear the whole world stops,
You're my sweetheart and,
I'm so glad that you're mine
You are one of a kind and,
You mean to me, what I mean to you
And, together baby there is nothing we won't do
Cause if I got you, I don't need money
I don't need cars
Girl you're my heart
And...
Oh...
I'm into you and girl
No.. one else will do
Cause with every kiss, and every hug
You make me, fall in love
And now I, no I can't be the only one...
I bet its hearts all over the world tonight
With the love of their life
Who feel, what I feel
When i'm...
With you, with you, with you, with you, with you
Girl...
With you, with you, with you, with you, with you
Oh Girl
I don't want nobody else
Without you there's no one left and..
You like Jordan's on Saturday
I gotta have you and I cannot wait now
Hey lil shawty, say ya care for me
You know I care for you
You know that I'll be true
You know that I won't lie
You know that I will try
To be you're everything... yeahh
Cause If I got you, I don't need money
I don't need cars
Girl you're my heart
Yeaaahh...
Oh...
I'm into you and girl (Into you..)
No. one else will do (One...)
Coz with every kiss, and every hug (Hug...)
You make me, fall in love
And now I (I...), no I can't be the only one...(No I can't be the only)
I bet its hearts all over the world tonight
With the love of their life
Who feel (Feel...), what I feel
When I'm...
With you, with you, with you, with you, with you
Girl...
With you, with you, with you, with you, with you
Yeaheah...
And I...
Will never try to deny
That you were my whole life
Cause if you, ever let me go
I would die
So I won't front
I don't need another woman
I just need you're all or nothing
Cause if I got that, then I'll be straight
Baby you're the best part of my dream
I need you boo
I gotta see you boo
And the hearts all over the world tonight (hey..)
Said the hearts all over the world tonight (boo boo ooo yeahh...)
I need you boo (big needy)
I gotta see you boo
And the hearts all over the world tonight (world tonight)
Said the hearts all over the world tonight (the world tonight)
Oh...
I'm into you and girl (I'm into you baby)
No. one else will do
Cause with every kiss (every kiss), and every hug(every hug)
You make me [You make me], fall in love
And now I (Now I...), no I can't be the only one...(Can't be the only one...)
I bet its hearts all over the world tonight (World tonight)
With the love of their life
Who feel (Feel), what I feel
When I'm...
With you, with you, with you (With you...,) with you, with you
Girl...
With you, with you, with you, with you, with you
With you, with you, with you, with you, with you (With you)
Only, With you, with you, with you, with you, with you
Yay yeah...

Cute kan dis Little Girl!


Ape makne lagu nie, aku pun tak tau... p best la... so cute.


MmMMuaaaHHH
cayunk kat pipi girl nie!




Hope U Allz enjoy la ngan telatah dis cute little girl .

mASiH kAh kAU iNgAT ????

Assalamualaikum... nie,member aku kasik kat frenster. thanks ye Roy. Teringat kembali masa lalu.

Budak2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.Salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- yang pompuan nyer pulak , ada musim nya main anak patung kertas. pastu siap design bj anak patung ag tu.. huhuhu ada yg wat bisnes. jual 20 sen satu baju /anak patung.

- mudah sangat terpengaruh nagan cite2 tv.. main spirit oh spirit la, main ram si garam ram rep, men polis, men PEP C Cola (pijak2 kaki tu).

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang.Tora pon best gak. Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan diekat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman,transformers, ninja turtles,
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 xsmpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~


Amacam... ada ingat tak? terusik tak kenangan masa lalu???

Friday, March 7, 2008

TIBA-TIBA !!!

Assalamualaikum.....
Huh... Nervous tul... Tak taw ler pasal aper leh nervous giler. Tetibe jerk pulak tue.. seolah-seolah akan berlaku sesuatu yg kurang best.. WEiii... Aku nervous giler nie wei... apasal la gemuruh nie.Emmm...mungkin dengan menulis nie...( <-- menulis ke menaip??) skurang-skurangnya dapat lah gak dikurangkan rasa gemuruh ku itu. Hmmm naper? tertanya2 ke apa yg aku buat sampai rasa nervous? Ntahlah... i Oso donno oooo.
Lama la jugak tak post anything kat blog aku nie... pertamanya sebab takda idea n takda mood langsung. Asyik online Skype jerk. heheheheheh. Takda artikel gak nak di post sebenarnya. P waktu nie aku decide untuk post something lah... something what we called "MeRaPu"...Ok lah... Guys and Ladies Out there!!!! What do u all thing about this :

SIAPA KAH YANG PALING MUDAH JATUH CINTA???
SIAPAKAH YANG SERING MENJADI MANGSA CINTA???

Bende nie agak subjektif lah pada aku lerr... saper2 pun leh jadi mangsa cinta tapi siapa selalunya? Pada aku wanita lah slalu kecewa... maksudku jd mangsa penipuan cinta plastik lelaki. Tak kire arr lelaki tu berpunya ke belum.Ntah lah... susah kan?? Lelaki pun ada jugak kecewa dek pompuan kan? Apa2 pun kalau dah kecewa tue, jangan buat bende2 yg tak sepatutnya k...Jangan lah sampai bunuh2 diri atau mencederakan diri. Tu yg aku tak suker dengar tue..
Percayalah semuanya pasti ada jalan penyelesaian.. Well korang maybe akan cakap, "ko senang arr, tak merasa lagi kecewa " Hahahhaa kalau ada yg cakap atau pikir macam tue, korang memang salah. Huhuhu... Harus anda semua yakin... setiap kekecewaan itu menyedarkan kita dr mimpi lena... ada HIKMAHnya.... walaupun pada kita hikmahnya cuma sekecik bijik saga.. Jangan sesekali menyesali dan kemudian menyalahkan takdir.Kalau setakat kita menyesali dan kemudian kita berusaha untuk berubah itu memang HARUS... Suka la aku nak meminjam peribahasa member ku nie.. Ren... Pinjam ehh ???

"Kita harus Pandang Ke Hadapan.
JANGAN ASYIK tengok yang DI BELAKANG jer!!"


Tapi jangan pulak bile asyik pandang ke depan terlupa pulak yang tengah berjalan kan? tu tak elok gak. Sekali-sekala kita kene tengok gak ke BELAKANG, agar kita tak ulang bende yang sama banyak kali (kalau ulang kebaikan tak per). Macam kite bawak kreta arr... bila kite nak tuka lorong, kenelah kita tengok blakang kan? p tgk gune cermin pandang belakang la.. hihihih.. kang tak pasal2 xcident lak. Satu hal lagi kan, tak duit kita melayang nyawa pulak
melayang.
Emmm... Post ku kali nie bukan nak kutuk atau nak sindir sape2 yer... sekadar nak berkongsi pendapat. Kalau2 ada yg nak share ur oppinion oso can... Juz leave ur Comment okeh?..Emm... Jam pun dah mendekati kol 2.30pm. Lebih bek aku muler wat keje.

~SEKIAN, TERIMA KASIH~

HIDUP

HIDUP KITA CUMA DI DALAM 3 HARI:
Semalam ~ Sudah menjadi sejarah.
Hari Ini ~ Apa yang sedang Kita lakukan.
Esok ~ Hari yang belum pasti. Hisablah Hari pertama semoga Hari yang kedua Kita lebih baik kerana mungkin ajal Kita pada Hari yang kedua.
HIDUP CUMA DALAM 2 NAFAS:
Nafas Naik.
Nafas Turun.
Hargailah Nafas yang naik kerana udara yang disedut Adalah pemberian Allah secara percuma Dan Carilah keredhaan~Nya dalam menggunakannya. Bertaubatlah dalam Nafas yang kedua kerana mungkin itu Nafas yang terakhir keluar dari tubuh bersama Nyawa Dan roh untuk meninggalkan dunia yang fana ini.
HIDUP CUMA ADA 2 PILIHAN :
Hidup dalam keredhaan Allah.
Hidup dalam kemurkaan Allah.
HIDUP YANG ABADI CUMA ADA 2 TEMPAT :
Kekal di dalam neraka.
Kekal di dalam syurga.
Ingatlah kecelakaan neraka itu amat mengerikan Dan Kita hanya diyakinkan oleh keyakinan Kita kepada rukun IMAN. Rukun Iman itu pula Ada 6 Dan apabila Hilang salah satu daripadanya maka hilanglah IA. Kelazatan Dan kesejahteraan syurga itu maha HEBAT. Tidak terduga oleh fikiran Kita Dan untuk mendapatkannya Terjemahkan rukun ISLAM yang 5 itu Dan puncaknya adalah SOLAT .. .
Amat sukar untuk dipercayai Bagi yang ingin ke SYURGA tetapi tidak bersolat, Umpama seorang yang mahu menaiki kapal terbang, Tetapi tidak mempunyai boarding pass. Dan mereka yang sengaja melalaikan solat, Umpama mengeposkan sepucuk surat tanpa melekatkan setem .. . Apabila ditanya bagaimana surat itu akan sampai Pada penerimanya .. . Lalu dia pun berkata Setemnya akan dihantar kemudian.
Ada 2 penyelesaian dalam kes ini : Dia mungkin didenda .. . Atau, suratnya masuk tong sampah. Oleh itu, tidakkah Kita semestinya bersyukur Atas segala nikmat yang Allah kurniakan kepada Kita .. . Sekurang-kurangnya Allah telah memberi udara Secara percuma untuk Kita berzikir mengingati~Nya Setiap detik Dan ketika, hinggalah Kita kembali Kepada Allah dalam keadaan jiwa yang tenang .. . Lalu masuk ke dalam syurga dalam keadaan Kita redha Dan Allah meredhai. Semoga Kita semua berbahagia + sejahtera senantiasa .. . Di dunia jua di akhirat kelak serta Di dalam rahmat Allah s.w.t.

Tuesday, March 4, 2008

IT'S MY 23rd BIRTHDAY

MySpace Comments
Orkut Comments at GlitterBell.com
Spanish Comments & Tagalog Comments



Assalamualaikum allz...
It' s My Birthday Last Monday la.... My Birthday was on 3rd Mac...
Actually nak kuar kan post pasal bestday sendiri nie semalam... p apa kan daya... akak ku syg blanje mamam. Mamam Pizza... Thanks Kak... Klak turn ktk ku belanja ktk k. Hehhehehe... Insyaallah. Anyway, Last Saturday aku da lah wat party sket2 kat umah. Tak sampai 10 org pun... p aku happy lah jugak... at least dapat gather2 gitu ngan family.. hehheeh ( Walaupun tidak seperti yang ku Jangkakan)... Nanti ada masa aku post gambar nya pulakz.. nie tak sempat lah nak upload gambo. hehehehe.


Happy Birthday 2
Me !!!


Happy birthday,
Happy birthday....


HappY Birthday 2
mE !!!



Aku paling tak menjangkakan... rupanya masih ada yang sayang kat aku. paling awal aku terima ucapan bestday tue dr kekasih hati ku n then akak aku.Abang, thanks sebab masih lagi sudi sediakan ruang di hatimu untuk ku sahaja xoxoxo. Abg, hadiah yang paling berharga ialah abg itself.Family tak yah cakap ler... awl2 g dah sound. P aku story kat sini bukan nak menunjuk2 atau nak eksyen kat korang yg waktu bestday aku ada org nak wish... takder. Jauh skali takder. Jangan salah faham laks tau... aku cuma nak kongsi2 je. Kalau tak suke jgn baca n jangan kutuk ok.


Emmm... waktu bestday nie aku dapat hadiah Tafsir Al-Quran oleh member sekerja ku. Jd ku ucapkan bebanyak time kasih lah ye... Actually aku tak penah nak mintak2 tue semua. pada aku, Nilai sahabat bukan terletak pada pemberian or what so ever lah kan. Bagi aku keikhlasan dalam bersahabat tu penting.. Kalau lupe pun tak pe... kita dah beso! Besar gedabak lak tue... heheheheh. Pada sahabat ku Theresa... ko tetap sahabat aku tau... tak kire lah ko blanje makan ke tak. Yang aku tau, kita sahabat slamanya.

Bercakap pasal hadiah... teringat aku g kat Jue... Jue, ingat gk ko sik ngan hadih bantal pelok kecik katak ko bagi aku ya??? Asal ku nangga bantal ya... Windu aku kat ko. Kak... thanks skali gk coz blanja makan... tauk apa hadiah paling berharga dr ktk? Ciuman di dahi ku... ciuman seorang kakak di dahi adiknya. berharga mena n cara ktk perati ku makan ri marek. Kebulur jak upa ooo. hehehehehe... Kakak blanja bah.


Pada family aku d umah, auntie n kazen ku... & of course my sweet sister Ain yang selalu ku buli.. huhuhu Buli2 pun aku kat kau ain, aku sayang kau bah... Thanks banyak2... jasa tak org, budi yg tak org tabur macam baja sampei aku subur... sik kan ku lupak. terima kasih kerna sudi bersusah payah jaga aku, didik aku, n bertahan ngan prange ku... Sayang tak org semua


N u girlz... I never forget u... Nurul thanks sebab wish birthday & thanks coz sudi jd kawan ku. Sama juak ngan Royz... boh tensen2, kazen ku aten, thanks sb wish bday to me.Oso to Irfan di L/t Tawau, n Shafrina d LTAB Kuching. Thanks all!!!


Semoga kita semua dilimpahi Rahmat oleh NYA

Semoga ada rezeki ku lagi di tahun2 mendatang untuk bersama kalian semua !!!

Happy Birthday In Advanced which is on 8th March to:

SHAFRINA ~ KIA

ANIE ~ MIRI

AND DON FORGET TO :

MENGUNDI LA WEI DIS COMING 8th March 2008.

Tunaikan tanggungjawaab anda kepada negara... Hihihihih... <--- c ya at SMK RIAM k






Saturday, March 1, 2008

SORRRIIIIIEEEEE

Assalamualaikum alls... emm 1st of all sy nak mintak maaf lah yer kepada kalian kat luar sane. Iyerlah, sy post2 pasal isu Dosa Kuku Panjang nie. Silap sy gak sebab tak check dulu kesahihan benda nie. So, kepada sesapa yg tau mengenai Dosa Kuku Panjang yang sebenarnya nie (mengenai kesahihan nya /hukum sebenar menyimpan kuku panjang) sila2 kan lah berkongsi.
Anyway.. thanks Alhaddads <-- Betul ke tak ejaan tue. FYI... sy ambik masa panjang nak post atau tak pasal DOSA KUKU PANJANG nie actually. Takut tersalah anta pulak. P Then I decided to post it anyway. Sebab, kalau sy tak post org tak tau, kalau sy tak post... sy pun tak kan tau benda nie sahih ke tak? sebab sy tau... kat luar sane ader yg teror... ade yg xpert dalam agama.
Kiranye... its a learning process.
Mana tau ader member2 yg tau kan? silalah beri tunjuk ajar. Nak2 lagi bende agama kita nie, n berkaitan negara tak leh di main2. Dan suke gak sy nak menegaskan bahawa... setiap posting yang sy post bukan bertujuan untuk MENGHASUT, MENGAJAK, MEMAKSA. Tujuan sy cuma nak BERKONGSI MAKLUMAT..
Kalau perlu dibincangkan kita bincang same2. Hehehehehe at least dengan adanya DOSA KUKU PANJANG nie... Sy tau ada gak yg sudi membaca blog ku ini. Apa2 pun... sy nak ucapkan Time Kasih pada esarli & Alhaddads yang sudi singgah ke teratak sy nih.. To both of u... Hope kt dapat share2 maklumat k.

Wednesday, February 20, 2008

DOSA KUKU PANJANG

~DOSA KUKU PANJANG~
Ari nie, aku nak share sikit pasal info Kuku Panjang yang aku dapat dari rakan seperjuangan di Ibu Pejabat. Thanks Ila, sebab bagi informasi berguna nie. Kepada kalian di luar sana, renung-renungkanlah informasi kali ni. Mungkin lepas nie, ada yang dah mule potong kuku.
Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti MEMELIHARA SEKANDANG BABI, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda.







The Truth... Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak. Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah.
Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu MUNDUR dan TIDAK BERJAYA. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang . Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.


Additional info Kuku panjang mempunyai sejenis KUMAN seperti yang terdapat dalam NAJIS MANUSIA, iaitu E-Coli. Kuman tersebut TIDAK AKAN HILANG walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.
Sekarang ni ramai yang pakai cincin...tapi ikut suka dia je..sunnah nabi jarang nak ikut ..Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari :

1 ] jari manis
2 ] jari kelingking (anak jari)
DAN
jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk
Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian :
Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.
p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat kita pahala.

DAH ABIS BACA TU FORWARD LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU… PUN DAPAT PAHALA GAK

Tudung On-line

There was an error in this gadget